ABD ve Avrupa nükleer santral yapımından vazgeçmemiştir. Çünkü…
15 Haziran 2007
♥ ABD ve Avrupa nükleer santral yapımından vazgeçmemiştir. Çünkü…
Elbette Avrupa da nükleer santrallerin yapım adetlerinin düşmesi ne denli doğal ise doğuda da nükleer santral yapımının hızlanması aynı şekilde doğaldır. Çünkü sanayi üretimi artık doğuya kaymış, Çin, Japonya, G.Kore, Tayvan üretimleri, dünyaya ucuzlukları sayesinde hâkim olmuştur. Bu da ucuz enerjiden geçen bir yoldur. Bu durum ayrıca Avrupa’daki enerji talebinin gerilemesine de neden olmaktadır. Örneğin İngiltere’nin sahip olduğu gemi ve çelik endüstrisi genelde Kore’ye kaymış, bu nedenle İngiltere’de düşen elektrik talebine karşılık G.Kore'de tam tersi artan enerji talebi olarak ortaya çıkmıştır. G.Kore halen 20 Nükleer santrale sahip olup 1 adedi de inşa, 7 adedi de proje safhasındadır. G.Kore ve Japonya dünyada kendi olanakları ile nükleer santrali yapabilen iki uzak doğu ülkesidir. 2006 Ocak itibari ile İnşası devam eden 21 adet nükleer santralden sadece İKİ adedi Avrupa’dadır. Romanya ve Finlandiya. Diğerleri ise 8’i Hindistan, 4’ü Rusya, 2’si Çin, 2’si Tayvan, birer adetler ile G.Kore, Pakistan, İran ve Japonya'dır.
Dünyadaki elektrik üretiminin dağılımı;
Dünyada nükleer enerji Afrika, Ortadoğu, İran ve Türkiye dışında kullanılmaktadır. 2008 yılında İran Nükleer enerji üretecektir. Kısaca bu teknolojiyi kötüleyenler aslında ülkelerine gericilik tavsiye ediyorlar. Ama farkında değiller.
Aşağıdaki haritada yeşil olan ülkeler nükleer enerjiye sahip olmayanları, sarı olan ülkeler ise nükleer enerjiye geçmeyi planlayan ülkeleri simgelemektedir. Turuncu olanlar %10 seviyesinde, leylak renkli ülkeler %50'ye kadar, koyu mor olan ülkeler ise %50 üzeri nükleer enerji kullananlardır.
Nükleer Enerji Kullanan Ülkeler Listesindeki;
RENKLER:
Sarı : Planlayan ülkeler (Türkiye ve Mısır. İran ise 2008 de işletmeye alacaktır.)