“Türkiye’nin Nükleer Santral ihtiyacı yoktur” yalanının gerçeği nedir?
15 Haziran 2007
"Türkiye’nin Nükleer Santral ihtiyacı yoktur" yalanının gerçeği nedir?
Enerji konusunda ülke gerçekleri maalesef iç açıcı değildir. Gerek su kapasitemizin yetersizliği ve gerekse de kömürlerimizin çok düşük kalorili olması nedeni ile 2010 yılından sonra bizleri ciddi bir enerji sıkıntısı beklemektedir.
Tüm su kaynakları ve kömür kaynaklarını kullansak bile yine açığımız olacaktır. Benzer durum 1992-1996 yılları arasında yaşanırken içimizdeki karşıtların sayesinde ülkemiz kolay, yatırımı ucuz, yapım süresi kısa, olan Doğal Gaz batağına düşmüştür. Maalesef en pahalı elektrik doğalgazdan elde edilmektedir. Tamamına yakını yine ithal olan bu ürüne sarılarak geçici bir süre rahatlık elbette sağlanmıştır. Ancak geçen yıl 4.2 milyar dolarlık gazdan elde ettiğimiz elektriğin faturasının nedenli pahalı olduğunu aşağıdaki grafikle sizlere sunuyoruz. Bir de aynı miktarda elektriği nükleerden elde ettiğiniz zaman 200 milyon liralık Uranyum yakıt kullanıldığını bilmek insanı rahatsız etmektedir.
Dünya doğalgaz üretiminde lider olan Rusya’nın aynı zamanda bir petrol zengini olduğu da bilinen gerçektir. Buna rağmen 31 nükleer santrale sahip olan Rusya’nın 5 adet daha nükleer santral inşâ etmesini, 8 adedini de projelendirmesi ve 18 tanesinin de fizibilitesini yapmasının nedenlerini açıklamasına rağmen bazı karşıtlar bunu niçin görmezden gelmektedir. Rusya’nın açıklaması son derece basittir; “Bizler Doğalgazı ne kadar çok ihraç edersek o denli yüksek getiri elde ediyoruz. Halkımıza Doğalgaz yerine Nükleerden elde ettiğimiz elektriği sunuyoruz. Kendi vatandaşımıza bu fiyatlardan satmamız mümkün değildir.”
Keşke içimizdeki Prof., Doç, mühendis takılı “nükleer karşıtları” Rusya bilim adamlarına bu yanlış yoldan dönmeleri konusunda yardımcı olabilseler ve aşağıdaki maliyet tablosunu da nasıl izâh edeceklerini düşünseler.
Amerikan Elektrik Üretim Maliyetleri Yıl-Cent (1995-2005 yılları arası)
█ Kırmızı: Nükleeri█ Yeşil : D.Gazı
█ Sarı : Kömürü
█ Mavi : Petrolü
simgelemektedir.
Kaynak: www.world-nuclear.org